Химия


Категория на документа: Химия


Изследвания са показали, че в организма съществуват липопротеини с ниска плътност /LDL’s / и липопротеини с висока плътност /HDL’s /, които служат като носители на холестерола от и към черния дроб Съществуват доказателства,че LDL’s пренася холестерола към периферните тъкани, докато HDL’s отстранява холестерола от клетките и го транспортира обратно в черния дроб. Ако LDL’s доставя повече холестерол, отколкото е необходимо, а HDL’s престава да го отстранява, но излишъка се натрупва по стените на артериите /атеросклероза/.
От структурните аналози на холестерола по-важни са 7-дехидрохолестерола и ергостерола :

7-дехидрохолестерол ергостерол
Първият се съдържа в нервните тъкани на животните, а ергостерола - в дрожди и гъби. В организма чрез биотрансформация или при облъчване с ултравиолетова светлина тези стероли се превръщат в свои изомери. Например :

калциферол /vit. D2 /
Също и холекалциферол /вит.D3 /. Следователно тези стероли /ергостерола и 7-дехидрохолестерола/ са предшественици или провитамини на витамините от групата D. Най-активни от тази група са именно витамините D2 и D3. Те са необходима съставна част от храната на човека и регулират усвояването на калция и съответно растежа на костите. Недостигът на витаминвите ог групата D води до болестта на костната система рахит . Богати на вит.D са рибените масла, яйцата, млякото и други продукти.
Полови хормони
Половите хормони са стероиди, които се образуват в гонадите /яйчници и тестикули / и стимулират на свой ред хормоните с пептидна структура,които се отделят в кръвния поток от предната част на хипофизата. Тези стероиди са отговорни за развитието на половите белези и половите чувства у мъжките и женските индивиди. Хормоните на половите жлези съ съответно мъжки и женски и са производни на андростана и естрана. Женските полови хормони се наричат естрогени, а мъжките - андрогени. По-важни андрогени са :

андростерон тестостерон
А от естрогените /женските полови хормони / по-важни са следните :

естрон естрадиол прогестерон

/фоликулин/ /лутеостерон/
Изолирането на естрадиола е един истински подвиг на органичната химия. По-малко от 12 мг вещество са изолирани от около 8 тона свински яйчници.
Вторият тип женски полови хормони, нар.прогестерон, се явява секрет на жълтото тяло (corpus luteum) – един от тъканите на яйчниците.Този хормон участва в подготовката и запазването на бременността.
От мъжките полови хормони тестостерона и андростерона са главни членове. Тестостеронът се явява екскрет на тестикулите. Той е първичният хормон.Андростеронът се образува от него и се отделя с урината. Около 10 мг тестостерон са отделени от 100 кг тъкани от тестикули на бик.
Понастоящем всички тези хормони и някои техни аналози, получени по синтетичен път служат като важни медицински препарати. Така напр., естронът и тестостеронът се използват като тонизиращи и лечебни средства при недостатъчна продуктивност на полови хормони, при хормонални заболявания или при преходната възраст /климактериума/. Прогестеронът предпазва от отхвърляне на зародиша и обезпечава нормалното протичане на бременността. В организма всички тези хормони се изработват под въздействие на “гонадотропни хормони”, отделящи се от хипофизата. Отстраняването на хипофизата или на гонадите води до угасване на половите функции.
Хормони на надбъбречната жлеза /кортикостероиди /
Докато “мозъчното вещество” на надбъбречната жлеза отделя хормона адреналин , то кората на тази жлеза отделя в кръвта цяла серия (около 40) стероидни хормони, без които е невъзможно функционирането на живия организъм. По-важните от тях са кортикостеронът и кортизонът :

кортикостерон кортизон
Кортизонът играе важна роля за въглехидратната обмяна в организма, а именно в синтезата на гликоген /животинското нишесте/ и превръщането на белтъците във въглехидрати. Участва също така в извеждането на водата от организма. Кортикостеронът пък поддържа нормалния солеви баланс в организма / съотношението K+: Na+/. От медицинска гледна точка по-важен е кортизона, който е важно средство за лечение на ревматизъм и артрити. Синтетичният аналог на кортизона преднизон притежава същите свойства и също се използва в медицината.
Синтетични контрацептиви и анаболни препарати
През 1946 г Карл Джераси, американски учен, роден във Виена, но с български корени, показва, че някои деривати на холестерола могат да бъдат прегрупирани до естронови хомолози като напр.1-метилестрадиол :

С такива и подобни препарати може да се симулира състояние, подобно на бременност, когато се спира овулацията и тогава оплождането е невъзможно.На този принцип се основава действието на оралните контрацептивни средства. Днес повечето противозачатъчни хапчета са смес от две съединения : синтетичен естроген /етинилестрадиол / и синтетичен прогестерон /норетиндрон/ :

етинестрадиол норетиндрон
Анаболните стероиди пък са синтетични андрогени, които имитират тъканния растеж на природния тестостерон. Такива са станозолола и дианабола :

Станозолол Дианабол
Алкалоиди
Алкалоидите са азотсъдържащи основи, които се намират главно в растенията. Наименованието им е свързано с техния основен /алкален/ характер. В растенията алкалоидите се съдържат предимно като соли на органичтни киселини. Много алкалоиди имат специфично физиологично действие върху животинския и човешкия организъм. От дълбока древност алкалоидсъдържащите дроги се употлебяват като лекарствени, наркотични и вкусови вещества.
Добиването на алкалоидите се извършва чрез обработване на раздробените растителни части или техни водни извлеци с основи. При това алкалоидите се освобождават от солите и техното изолиране е възможно чрез екстракция с органични разтворители или чрез дестилация с водна пара. Много често алкалоидите се утаяват из техни водни разтвори като пикрати, фосфати, фосфоволфрамати или като чисти субстанции.
Повечето алкалоиди са хетероциклени съединения. Класифицирането на алкалоидите се извършва или според растенията, в които се съдържат, или според лежащите в основата им хетероциклени системи (пиридин, тропан, хинолин, индол и др.). Понастоящем са познати около 3 000 алкалоида.
Алкалоиди, производни на фенилетиламина

ефедрин мескалин
Ефедринът се съдържа в тропическия храст Ephedra vulgaris. Той действа съдоразширяващо на сърдечно-съдовата система и бронхите. Почти всички лекарства, успокояващи кашлицата, съдържат ефедрин. Мескалинът се намира в кактусите от рода Anhalonium. Този алкалоид предизвиква цветни халюцинации и причинява смущения в зрението. В медицината се използва за лекуване на болезнена меланхолия
Алкалоиди, производни на пиридина, пиперидина и пиролидина

никотин кониин
Никотинът се съдържа с още десетина алкалоида в листата на тютюна /Nicotiana tabacum / в количество от 0.6 до 2 %. В махорката /Nicotiana rustica / никотинът е в по-голямо количество – 8-10 %.Влияе върху вегетативната нервна система (повишава кръвното налягане поради стесняване и свиване на кръвоносните съдове ). Леталната доза е 30 – 60 мг. Често се използва за борба с насекоми.Никотинът е оптически активен [α ]D20 = -1690.
Кониинът се съдържа в петнистия бучиниш /Conium maculatum / и също е силно отровен. Той парализира краищата на двигателните и сетивни нерви. В древна Атина с воден извлек от бучиниш са привеждали в изпълнение смъртните присъди. През 399 г пр.н.е.Сократ е бил принуден да изпие чаша с тази отрова. Също както и никотина притежава оптическа активност.Кониинът е първият синтетично получен алкалоид.
Лобелин. Този алкалоид се съдържа в растението лобелия /Lobelia inflata /, което вирее в прериите на Североамериканските щати. Лобелинът възбужда дишането и се прилага в медицината при задушаване, особено когато е причинено от вземане на наркотици.

лобелинСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Химия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.