Антихипертензивни средства. Инхибитори на ангиотеназин I и II


Категория на документа: Химия


Химикотехнологичен и металургичен университет

Катедра: Органичен синтез

Реферат на тема: Антихипертензивни средства. Инхибитори на ангиотеназин I и II.

Изготвили:
.

Проверил:

Антихипертензивни са клас лекарствени средства, които се използват за лечение на хипертония (високо кръвно налягане). Антихипертензивно лечение се стреми да предотврати усложненията на високото кръвно налягане, като инсулт и инфаркт на миокарда. Данните сочат, че намаляването на кръвното налягане с 5 mmHg може да намали риска от инсулт с 34%, исхемична болест на сърцето с 21%, и да се намали вероятността от деменция, сърдечна недостатъчност и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.] Има много класове антихипертензивни средства, които понижават кръвното налягане чрез различни средства, сред най-важните и най-широко използван тиазидни диуретици, АСЕ-инхибитори, блокери на калциевите канали, бета-блокери, и ангиотензин II рецепторни антагонисти или АРБ.
Основната цел на лечението трябва да бъде предотвратяването от най-важните крайни точки на хипертония, като инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност. Въпреки че клиничните данни показват, блокери на калциевите канали и тиазидните диуретици са предпочитани от първа линия за лечение на повечето хора (от гледни точки за ефикасност, така и на разходите), АСЕ-инхибитор се препоръчва от Ница през Обединеното кралство за тези под 55 години.

Хидрохлоротиазид, съкратено HCTZ, HCT или HZT, е лекарствен диуретик от тиазиден клас, който действа чрез инхибиране на способността на бъбреците да задържат водата. Това намалява обема на кръвта, намалява връщането на кръв към сърцето и се смята че понижава периферното съдово съпротивление. Хидрохлоротиазид е калциев-съхраняващ диуретик, което означава, че може да помогне на тялото да се отърве от излишната вода, докато все още се съхранява калций.

Клонидин е симпатолитичен медикамент, използван за лечение на заболявания, като високо кръвно налягане, хиперактивност, тревожност, паническо разстройство, и определени болкови състояния. Тя се класифицира като централно действащ α2 адренергичен агонист. Алтернативна хипотеза, която е предложена е, че действа централно като имидазолинов рецептор агонист.

Атенолол е селективен β1 рецепторен антагонист, принадлежащ към групата на бета-блокерите,), клас лекарствени средства, използвани главно в сърдечно-съдови заболявания. Въведена през 1976 г., атенолол е разработен като заместител на пропранолол в лечението на хипертонията. Химикалът действа чрез забавяне на сърцето и намаляване на обема на работа. За разлика от пропранолол, атенолол не преминава през кръвно-мозъчната бариера, като по този начин избягване на различни ефекти върху централната нервна система.

Хидралазин (apresoline) е с директно действие гладко мускулен релаксант, използван за лечение на хипертония, като действа като вазодилататор предимно в артерии и артериоли. Чрез отпускане на гладката мускулатура на съдовете, вазодилататорите действат за намаляване на периферното съпротивление, като по този начин се намалява кръвното налягане.
Все пак, това е само краткосрочен ефект върху кръвното налягане, тъй като системата ще се върне към предишното си състояние и е необходимо да се поддържа налягането в бъбреците. Дългосрочния ефект на антихипертензивните лекарства идва от тяхното въздействие върху кривата на налягането.

Фуроземид (INN) (бивш BAN) е бримков диуретик, използван при лечение на застойна сърдечна недостатъчност и оток.Също е бил използван, за да се предотврати на чистокръвни породи коне от кървене през носа по време на състезания.
Заедно с някои други диуретици, фуроземид е забранен лекарствен продукт в списъка на Световната антидопингова агенция заради предполагаемото му използване като "маскиран" агент за други лекарства.

Метилдопа (L-α-метил-3,4-дихидроксифенилаланин; Aldomet, Aldoril, Dopamet, Dopegyt и др.) Е алфа-адренергичен агонист (селектиран за α2-адренергичните рецептори).Той спада към психоактивните вещества, използвани като симпатолитик или антихипертензивен. Има роля в лечението на хипертония и гестационна хипертония (известен също като бременност индуцирана хипертония (PIH)).

Метопролол е селективен β1 рецепторен блокер, използван при лечение на редица заболявания на сърдечно-съдовата система, особено хипертония.

Миноксидил е антихипертензивно лекарство вазодилататор. Той също така забавя или спира косопада и стимулира растежа на нова коса. Сега извън патент, той е на разположение за лечение на андрогенна алопеция. Minoxidil е възможно се използва за неопределено време за продължаващата подкрепа на съществуващите космени фоликули и поддръжката на за растежа на нова коса. Тя се продава под много търговски наименования, включително: Loniten (орална), Mintop, Amexidil, Rogaine, Spectral.DNC и Vanarex. Kopexil е производно на миноксидил липсва пиперидин заместител.

Спиронолактон (INN, BAN, USAN) често, посочен просто като "Спиро", и на пазара предимно под на Aldactone марка в повечето страни, е на синтетичен агент с допълнително антиандроген и слаби свойства прогестоген, както и някои косвени естроген и глюкокортикоидни ефекти.Използва се предимно като диуретик и антихипертензивно средство, но също така за намаляване на повишената андроген активност в организма.Действа предимно като конкурентен антагонист на алдостерон (или минералкортикоиди) рецептор, и принадлежи към класа на фармацевтични лекарства, известни като калий-съхраняващи диуретици.

Празозин, търговски имена MINIPRESS Vasoflex, Pressin и Hypovase, е симпатолитичен медикамент, използван за лечение на високо кръвно налягане и тревожност, посттравматично стресово разстройство, и паническо разстройство. Това е алфа-адренергичен блокер, който е специфичен за алфа-1 рецепторите. Тези рецептори се намират на гладката мускулатура на съдовете, когато те са отговаря за вазоконстрикторното действие на норепинефрин. Те се срещат също през централната нервна система.

Пропранолол (INN) е симпатолитик неселективен бета-блокер. Пропранолол се използва за лечение на хипертония, тревожност и паника.] Пропранолол е в общ вид като пропранолол хидрохлорид, предлаган на пазара в Индия на марки като Ciplar и Ciplar LA Cipla ООД и други марки от AstraZeneca, Индерал LA , Avlocardyl, Deralin, Dociton, Inderalici, InnoPran XL, Sumial, Anaprilinum, Bedranol SR (Sandoz).

Диазоксид (INN търговска марка Proglycem]) е активатор на калиевите канали, което причинява на релаксация на гладката мускулатура чрез увеличаване на пропускливостта на мембраната на калиеви йони. Това изключва волтаж-зависимите калциеви канали йонни, който инхибира поколение на акционния потенциал.

Натриевият нитропрусид е неорганично съединение с формула Na2 [Fe (CN) 5NO] · 2H2O. Този червен цвят сол, която често е съкратено SNP, е мощен вазодилататор. Натриева сол се разтваря във вода и в по-малка степен в етанол, за да разтвори съдържащите дианиони[Fe (CN) 5NO] 2 -.

Теразозин е селективен алфа 1 антагонист, използван за лечение на симптомите на уголемена простата (ДПХ). Той също така действа за понижаване на кръвното налягане, и уголемяване на простатата.
Той действа, като блокира действието на адреналина върху гладката мускулатура на пикочния мехур и стените на кръвоносните съдове.
Най-честите нежелани реакции включват световъртеж, сънливост, главоболие, запек, загуба на апетит, умора, назална конгестия или сухота в очите, но те обикновено изчезват само след няколко дни на употреба. Лечението трябва винаги да се започва с ниска доза.

Пиндолол е неселективен бета-блокер с частично бета-адренергичен рецепторен агонист. Той притежава вътрешна симпатикомиметична активност (ISA). Това означава, че пиндолол, особено във високи дози, оказва ефекти, като адреналин или изопреналин (увеличена честотата на пулса, повишено кръвно налягане, бронходилатация), но тези ефекти са ограничени. Пиндолол показва мембранно стабилизиращ ефект като хинидин, вероятно се падат антиритмичен ефект.

Каптоприл е ангиотензин-конвертиращ ензим (ACE) инхибитор, използван за лечение на хипертония и някои видове на застойна сърдечна недостатъчност. Каптоприл е първият АСЕ-инхибитор и се смятан за пробив заради механизмът си на действие, а също и поради развитието на революционния процес. Каптоприлът често се предлага на пазара от Bristol-Myers Squibb под търговското наименование Capoten.

Либелатолът има определена индикация при лечението на бременност индуцирана хипертония, която обикновено се свързва с прееклампсия.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Антихипертензивни средства. Инхибитори на ангиотеназин I и II 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.