Химия


Категория на документа: Химия


Пиперин. Това е основният алкалоид в черния пипер и е носител на вкусовите му качества.

пиперин
Алкалоиди от тропанов тип
Атропин. Съдържа се в старо биле /Atropa belladonna/ и в татула /Datura stramonium/. N-Метилзаместеното му хетероциклено ядро се нарича тропаново и може да се разглеждза като съставено от два пръстена – пиролидинов и пиперидинов с общ азотен атом. Атропинът действа разширяващо на зеницата и затова намира приложение в офталмологията. Освен това той парализира всички нервни окончания

атропин
които се възбуждат от алкалоида мускарин и затова атропинът служи като противоотрова при отравяне с мухоморка. Атропинът намалява също дейността на някои жлези – напр.отделянето на слюнка и пот.
Кокаин. Той е главният алкалоид на перуанския храст Erythroxylon coca, от където през 1862 г го е изолирал Вьолер. Кристалите му са безцветни с леко горчив вкус. Кокаинът парализира краищата на чувствителните нерви. Неговият хидрохлорид

кокаин
се е използвал по-рано като локален /местен/ аналгетик.Той се числи към наркотиците. Продължителното му приемане води до пристрастяване /кокаинизъм/. При смъркане поразява централната нервна система като предизвиква главозамайване, възбуждане и парализа. Голяма доза предизвиква смърт поради парализа на дихателните центрове. При животните и човека кокаина силно повишава температурата на тялото.
Скополамин. Както и атропина и скополамина притежава мидриатични свойства и парализира нервната система. За разлика от атропина при приемане на

скополамин
скополамин състоянието на депресия не се предшества от възбуждане. На този факт се основава използването на скополамина като успокоително средство / в комбинация с морфина се използва и като наркоза/. Съставна част е на лекарството аерон – против морска и въздушна болест.
Алкалоиди от хинолинов тип
Към алкалоидите от този тип спадат около 30 алкалоида, наречени хиналкалоиди. Те се съдържат в корите на южноамериканските растения Cinchona /хининови дървета/.Тези растения са наречени на графиня Цинхон, съпруга на испанския вицегубернатор на Перу. Тя е първата европейка, на която са дали извлек от корите на дървото като средство за понижаване на температурата. На местните туземци действието на дрогата е било познато от древни времена.
Хининът е безцветно, трудноразтворимо във вода вещество. Изолиран е през

хинин
1820 г и е използван като антипиретик. Дълго време той е бил единственото средство срещу остра малария /маларийна треска/. От 1926 г в употреба се вкарва и синтетичния противомалариен препарат плазмохин. Той превъзхожда по своето действие хинина, като унищожава половите форми на причинителя на маларията – маларийния плазмодий.

плазмохин
Алкалоиди от изохинолинов тип
Източник на около 25 алкалоиди от този тип е познатия от III век пр.н.е.опиум, който представлява изсушен млечен сок от неузрели макови главички ( Papaver somniferum).
Папаверин – оптическинеактивен, почти неразтворим във вода, но лесно се разтваря в хлороформ. По своето физиологично действие е близък до морфина и кодеина, но е по-слаб от тях. Използва се в медицината Като спазмолитик /противогърчово средство/. Използва се и при бъбречни и жлъчни кризи.

Папаверин
Морфин – първият алкалоид, получен в чисто състояние. Изолиран е от опиума в 1806 г, но строежа му е разчетен много по-късно. Морфинът, както и кодеинът се явяват производни на фенантрена. Формулата на морфина /и на кодеина/ е предложена от Робинсън и е следната :

Морфин
Морфинът действа главно върху централната нервна система на човека. Той е успокояващо средство, а в по-големи дози е наркотик /прекратява дейността на чувствителните периферни нерви и затова има голямо практическо значение Като болкоуспокояващо средство.
При повторно използване на морфина бързо се привиква и организма става способен да понася по-големи дози от този наркотик. Продължителното действие на морфина предизвиква тежки явления /изсъхване на тялото, отслабване, затъпяване/. Доколкото опиянението с морфин за много хора може да представлява приятно състояние, това създава голяма опасност от пристрастяване /морфинизъм/.
Кодеин – монометилов етер на морфина . Метилирана е хидроксилната група при ароматното ядро. Кодеинът действа успокоително на раздразнените дихателни пътища и се употребява против кашлица. За същата цел се използва и хероинът.

Кодеин Хероин
Ацетилираният морфин /хероин/ е един от най-силните наркотици, предизвикващ много бързо пристрастяване.
Алкалоиди от индолов тип
Йохимбин – намира се в растението Corynanthe yohimbe.Действа съдоразширяващо и е силен афродизиак. Влияе силно върху потентността на мъжете.
Стрихнин – намира се в семената на растението Strychnos nux vomica. Силно отровен е и служи за борба с гризачи.
Диетиламид на лизерговата киселина /LSD/- психоактивно вещество. Предизвиква силни шизофренични цветни халюцинации.

Йохимбин LSDСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Химия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.