Визуална диагностика


Категория на документа: Химия


Визуална диагностика
Този раздел описва характерните видими ефекти от основни и следи от хранителни дефицити на заводите за растителна оцветяване, морфология и анатомия. Би било непрактично да се изброят всички различни симптоми на недостиг на хранителни вещества за отделните видове култури, поради голямото им разнообразие и сложност: понякога множество хранителни дефицити произвеждат множество симптоми, докато в други случай симптоми на един хранителен дефицит маскират всички останали. Въпреки това, за много растения уникалната характеристика на видимия външен вид на определен етап на растеж е специфичен специален симптом на хранителен дефицит
Симптомите на недостиг на хранителни вещества, описани по-долу, се прилагат като цяло за повечето растения, но конкретни симптоми в някои култури също са описани, където те се различават значително от тези в други култури.
Важно е да се отбележи, че някои симптоми на недостиг на хранителни вещества могат да бъдат временни, например, когато са причинени от временно преовлажняване на почвите.
Азот (N) Недостиг
Растенията са по-малки, листната площ е намалена, и филизите спират.
Ъглите между листа и стъблата са по-остри, особено на зърнените култури, домати, картофи и лен.
Листата са бледо зелени до жълти, и могат да развият силни лилави, червени или оранжеви оттенъци особено листата на зелето. Симптомите се появяват за първи път в най-старите листа (това е важно, когато се прави разлика между N и S дефицит).
Листните бази и стъбла на зърнените култури стават червени-лилаво.
Ябълките са често ярко червено, вместо да бъдат зелени

Фосфор (P) Недостиг
Растенията са закърнели, често са вретеновидни, и пускането на филизи се потиска.
Листните ъгли са остри.
Листа е обикновенно без блясък и често е по-тъмен от нормалното.
Тъмночервените нюанси се появяват в доматените листа; червено-лилаво в ечемика и някои зелеви листа.
Бронзови нюанси и некроза (мъртва тъкан) на междинни или маргинални райони на старите листа се появява в производството на картофи, зелен боб и червена детелина.
Не е надежден следният симптом на дефицит на фосфор в растенията: "червенеенто" на листата не е специфична за фосфорния дефицит.
Калий (K) Недостиг
Стволовите междувъзлия са съкратени.
Растения с венец от листа например цвекло, пащърнак и морков произвеждат навита розетка.
Лен и зърнени култури развиват прекомерни базални издънки или филизи.
Житните стъбла са отслабени, причинява се повишена податливост на полягане.
Много тежък дефицит причинява смъртта на терминал пъпка с типичните "връщане от смъртта" ефекти.
Листните гори обикновено предхождат от нередовно маргинална или междинна хлороза (пожълтяване) почти винаги се случва, и се появява за първи път в най-старите листа.
Изгарянето може да бъде бледо кафяво до почти черно. Картофените листа развиват почти черна некротична (мъртва) тъкан първо върху долната повърхност на листата.
В домати най-старите три или четири листа могат да останат незасегнати в продължение на няколко дни след средата на стволови листа са засегнати.
Изгарянето понякога е предхождано или последвано от изразен червен или виолетов пигмент, както в черно френско грозде - в ечемик, избелени лезии възникнат по листата.
В листата на целина могат да се развият некротични лезии или сплескани воднисти зони.
Сяра (S) Недостиг
Размера на листата намалява
Листа е обикновено блед и хлорозирали, както младите, така и старите листа.
Червена и лилава пигментация се среща в някои растения.
Симптомите са подобни на тези за N дефицит - бледо зелени или жълти листа и stunded растения (лесно cofused с N дефицит).
Калций (Ca) Недостигът
Като цяло, хлороза (пожълтяване) се появява при по-млади листа, въпреки че най-ранните симптоми могат да бъдат ограда от колове на периферията на листата някакво разстояние зад върха, например в зелеви и други широколистни видове.
Централните части на наскоро разширени листа в зърнените култури, зеле и карфиол стават сиво тонирани и след това се появява некротична (мъртва) тъканв ясно определени области в рамките на листото.
При зърнените култури, младите листа могат да бъдат хванати в капана на опираща листа и листа, които са се появили остават навити и хлоротични (бъдете внимателни да не се обърка с дефицит на медта).
" изгарянена върха" се среща в ягоди и листа от маруля.
"Черно сърце" се среща в целина; "край цвят гниене" в черен пипер и домати.
Магнезий (Mg) Недостиг
Хлороза (пожълтяване) обикновено се появява първо в по-старите листа, и е прогресивно.
При някои видове, например картофи, детелина, грах и домати на хлороза, което обикновено е междинно, не възниква с постоянна зелена граница на листата (това е в рязък контраст с калиевия дефицит). Зеленият ръб често се превръща в жълт или развива блестящи оранжеви или червени оттенъци.
Червени и оранжеви нюанси се появяват в петнистите области на хлоротичните листа от карфиол, шведска ряпа, зеле, детелина, цариградско грозде и касис.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Визуална диагностика 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.